Torsdag 13. oktober kl. 20.00
Gamle Aker kirke

Vivaldi og Barokknomadene

Ensemble Caprice, Canada, ledet av Matthias Maute

Vivaldi var ikke opptatt av inspirasjonskildene sine, så kanskje han ikke selv så det påfallende slektskapet  mange av verkene hans har med østeuropeisk sigøynermusikk. Det gjør Ensemble Caprice som i denne  konserten setter Vivaldis musikk sammen med melodier funnet i Uhrovska-samlingen, en fascinerende  samling av 350 melodier spilt av omstreifende musikere på 1700-tallet. Som virtuos og komponist reiste  nemlig Vivaldi selv vidt og presenterte operaene sine både i Praha og i Wien, noe som førte ham nær Balkan  der han sannsynligvis møtte omstreifende musikere. I tillegg lå skolen for foreldreløse barn han  underviste ved, Ospedale della Pietà, ved Riva degli Schiavi, den slaviske kanalen. Man kan lett forestille seg  hvordan reisende som kom fra østeuropeiske land ville fremføre musikken sin praktisk talt på Vivaldis  dørstokk!

Canadiske Ensemble Caprice er blant Nord-Amerikas mest aktive barokkorkestre med opptil 50 konserter i året. Blokkfløytisten, komponisten og ensemblelederen Matthias Maute dannet ensemblet som er blitt viden kjent for sine kreative og aktuelle konsertprogrammer med både klassisk og samtidsmusikk. Avisen New York Times lovpriste deres samspill som både «kraftfullt og oppfinnsomt med spill i toppklasse». Ensemble Caprice har gitt ut en rekke innspillinger på ATMA og Analekta-lableene som hatr fått gode kritikker i blant annet Grammohone. De har ogs¨blitt invitert til ledende festivaler som Lufthansa Festival  in London, Utrecht og Brugge-festivalene og Händel Festspiele i Halle i Tyskland.

Medvirkende:

Matthias Maute, kunstnerisk leder, barokkfløyte, blokkfløyte
Sophie Larivière, blokkfløyte, barokkfløyte
Olivier Brault, barokkfiolin
Lucie Ringuette, barokkfiolin
Pemi Paull, bratsj
Susie Napper, barokkcello
David Jaques, barokkgitar
Ziya Tabassian, perkusjon

Matthias Maute er en internasjonalt anerkjent barokkfløyte- og blokkfløytevirtuos, komponist og dirigent. Etter å ha vunnet Bruge Early Music Competition i 1990 har han vært tilknyttet blant annet nordamerikanske REBEL i 25 år og vært solist ved Boston Early Music Festival. Han er en polulær gjesteartist og har spilt med Seattle Baroque, the Portland Baroque Orchestra, the Cleveland Baroque Orchestra, “Apollo’s Fire” og the Magnificat Baroque Ensemble. I de senere år har han også vært gjestedirigent i I Musici de Montreal og Symphony of Nova Scotia.

Også som leder av Ensemble Caprice har Maute høstet mange lovord, ikke minst for sine originale og fengende programmer, og de blir dermed reglemessig invitert utenlands for å opptre. Nå også i Oslo!