Torsdag 14. oktober kl. 19:00
Det Gamle Biblioteket (Deichman) – Hovedsalen

Åpningskonsert: Ode for St. Cecilia’s Day!

Georg Friedrich Händel

Kati Debretzeni (London) – ledelse/fiolin
Berit Norbakken – sopran

Joshua Ellicott (London) – tenor
Barokkanerne
Barokkanernes vokalensemble ledet av Marianne Beate Kielland

Händel skrev sin ode til musikkens skytshelgen, St. Cecilia, i september 1739. Den engelske dikteren John Dryden var ansvarlig for teksten som kretser rundt ideen om musikken som en sentral kraft i universets tilblivelse, og verket har flere nydelige arier for tenor og sopran med instrumentale solo-innslag som beskriver musikkens vesen og kraft. Kunstnerisk leder er den israelske fiolinisten Kati Debretzeni som til daglig jobber som konsertmester for Sir John Eliot Gardiner i London. 

Berit Norbakken

Berit Norbakken tilhører eliten blant våre sopraner. Etter avsluttet diplomstudium ved Norges Musikkhøgskole vant hun i 2006 Rikskonsertenes prestisjefylte konkurranse INTRO-klassisk. Dette ledet blant annet til et tett samarbeid med Bjarte Eike og Barokksolistene. I tillegg til å være en hyppig brukt solist i oratorier, pasjoner og messer, har hun gitt flere solokonserter ved de tyngste festivalene i Norge. De siste årene har hun også sunget opera med stor suksess, senest i en scenisk nyproduksjon av Johannespasjonen av Bach, regissert av Calixto Bieito, ved Theatro Arriaga i Bilbao. Hun har utviklet et nært samarbeid med Juanjo Mena, som hun har jevnlige engasjementer med. Hun er stadig solist med ledende orkestre og dirigenter i de største konserthus, som Sydney Opera House og Tokyo Opera City Hall, og hun jobber jevnlig med dirigenter som Robert King, Daniel Reuss, Erik Nielsen, Mikhael Pletnev, Andreas Spering, Olof Boman og Ottavio Dantone.

Joshua Ellicott

Den engelske tenoren Joshua Ellicott vokste opp i en musikalsk familie i Manchester. Han lærte tre instrumenter før han konsentrerte seg om sangen. I dag er han en meget aktiv solist innenfor en rekke sjangre. Innen dagens tidligmusikk har han synget med noen av de mest renommerte ensemblene som English Concert, Gabrieli Consort, King’s Consort, Orchestra of the Age of Enlightenment, Academy of Ancient Music and Dunedin så vel som the Boston Handel and Haydn Society,  Le Concert d’Astrée og Concerto Copenhagen. I Senere reperttoar opptrer han med orkestre som the London Philharmonic Orchestra, BBC Symphony, French National Radio Orchestra, Netherlands Radio Symphony Orchestra, Netherlands Radio Chamber Orchestra, Concertgebouw Orchestra, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen og Stavanger Symfonoirkester for å nevne noen.

Kati Debretzeni

Kati Debretzeni ble født i Transilvania, men utvandret til Israel som 15-åring. I 2000 ble hun utnevnt som konsertmester i English Baroque Soloists (EBO). I 2008 overtok hun konsertmesterstillingen i Orchestra of the Age of Enlightenment (OAE) og har siden jobbet med blant andre Ivan Fischer, Roger Norrington, Robin Ticciati og Trevor Pinnock, både som konsertmester og solist. Kati har gjort mange kammermusikkinnspillinger med Florilegium (Chanel Classics), Ricordo (Linn Records) og Trio Goya (Chandos). Av innspillinger som solist kan nevnes De fire Årstider av Vivaldi med OAE, samt to utgivelser av Bachs Brandenburgerkonserter: en med The European Brandenburg Ensemble under ledelse av Trevor Pinnock (Gramophone Award 2007) og i English Baroque Soloists live-innspilling fra 2008. I 2018 gjorde hun nok en innspilling av dem, denne gangen med det italienske ensemblet Zefiro ledet av Alfredo Bernardini, og i 2019 kommer hennes innspilling av Bachs fiolinkonserter med EBO. Hun har ledet ulike ensembler i Israel, Polen, Norge, på Island og i Storbritannia, og hun underviser barokkfiolin ved det Kongelige Konservatoriet i Haag.

Vokalensemblet, Oslo Early 2020 med bl.a. Berit Norbakken og Marianne Beate Kielland (kunstnerisk leder)

Barokkanerne samarbeider med ulike fremragende utøvere som kunstneriske ledere og solister. I det nye ensemblets første sesong var tidligere kunstnerisk leder for NBO, barokkcellisten Kristin von der Goltz, første gjesteleder for ensemblet med tre konsertproduksjoner i 2018. Hun ledet også den radiooverførte, kritikerroste festkonserten for fusjonen i Universitets aula. I 2019 var det John Eliot Gardiners faste konsertmester, Kati Debretzeni, som tok over rollen. Det var også hun som ledet Barokkanernes produksjon Soli Deo Gloria som utgjorde Olavsfests åpningskonsert 2020, også sendt på NRKs Hovedscenen. Dette var Barokkanernes Vokalensembles debutkonsert. Ensemblet på åtte sangere er det eneste i Norden som består av kun tidligmusikkeksperter og som har som misjon å jobbe systematisk med unge utøvere for å bygge neste generasjon tidligmusikksangere. Kunstnerisk ansvarlig er den internasjonalt anerkjente mezzosopranen Marianne Beate Kielland. Vokalensemblet nyter også godt av de internasjonale topputøverne som Barokkanerne jevnlig samarbeidet med, eksempelvis Alfredo Bernardini, Kristian Bezuidenhout, Rachel Podger og Lars Ulrik Mortensen.

Barokkanerne

Marianne Beate Kielland er en av Norges fremste tidligmusikkutøvere. Magasinet Gramophone skriver: «The mezzo-soprano is quite outstanding: strong, firm, sensitive in modulations, imaginative in her treatment of words, with a voice pure in quality, wide in range and unfalteringly true in intonation.» Hun har studert ved Norges Musikkhøgskole under Svein Bjørkøy, og også med Oren Brown og Barbara Bonney. Hun er i dag etablert som en av Skandinavias fremste sangere, og opptrer jevnlig på konsertscenene i Europa og Japan under dirigenter som Phillippe Herreweghe, Fabio Biondi, Jordi Savall, Rinaldo Alessandrini, Christophe Rousset, Marc Minkowski og Masaaki Suzuki. Kielland ble i 2012 nominert til Grammy innen kategorien «Best Vocal Classical Album» for sin CD-utgivelse Veslemøy Synskav Olav Anton Thommessen, og har med denne og opp mot 30 andre innspillinger samt utstrakt konsertvirksomhet, befestet seg som en bemerkelsesverdig interpretør av repertoar fra barokken helt fram til vår tids musikk.