Onsdag 23. oktober kl. 19:00
Åpningskonsert i Kulturkirken Jakob

Dans! – Virtuose Valdres møter Versailles.

Barokkanerne – Norwegian Baroque Ensemble
Ledelse/fiolinsolist: Kati Debretzeni

Hardingfelesolist: Ragnhild Hemsing
Barokkdans: Elizabeth Svarstad
Folkedans: Ulf-Arne Johannessen  (Frikar)
Regi: Kari Anne Vadstensvik Bjerkestrand
Åpningstale: Terje Nordby (NRK P2 – Mytekalenderen/Tramteateret)

I barokken var det å kunne danse regnet som noe helt essensielt for både hoffmennesket og bonden, og satsene i barokksuitene var ofte basert på typiske danser som allemande, courante, sarabande, gavotte, bouree og gigue. I åpningskonserten møtes norsk folkedans og barokkdansen i en imaginær dansesuite spesielt satt sammen for anledningen: Lully, Marais og Purcell spiller opp mot Valdres-springar og «lausdans» fra Hallingdal.  Barokkdanser Elisabeth Svarstad har full oversikt over historisk dans og inviterer med seg folkedanser Ulf-Arne Johannessen fra kompaniet «FRIKAR». Barokkanerne blir ledet av John Eliot Gardiners faste konsertmester, Kati Debretzeni, som spiller opp i «battle» med virtuose Ragnhild Hemsing på hardingfele.

Kati Debretzeni ble født i Transilvania, men utvandret til Israel som 15-åring. I 2000 ble hun utnevnt som konsertmester i English Baroque Soloists, og man kan høre henne spille i flere av John Eliot Gardiners CD-utgivelser fra hans Bach Cantata Pilgrimage. I 2008 overtok hun konsertmesterstillingen i Orchestra of the Age of Enlightenment og har siden jobbet med blant andre Ivan Fischer, Roger Norrington, Robin Ticciati og Trevor Pinnock. Kati har gjort mange kammermusikkinnspillinger med Florilegium (Chanel Classics), Ricordo (Linn Records), Trio Goya (Chandos) og hun er solist og leder på «Totally Telemann» – Barokkanernes CD fra 2015 (LAWO). Hun medvirker som solist i to versjoner av Bachs Brandenburgerkonserter: med The European Brandenburg Ensemble under ledelse av Trevor Pinnock (Gramophone Award 2007) og i English Baroque Soloists live-innspilling fra 2008. Hun har ledet ulike ensembler i Israel, Polen, Norge, på Island og i Storbritannia, og hun underviser barokkfiolin ved det Kongelige Konservatoriet i Haag

Ragnhild Hemsinger en allsidig artist. Hun har dype røtter i folkemusikktradisjonen og samtidig hele seg plantet i den klassiske musikken med fiolinopplæring siden 5-års alder, studier ved Barratt Due Musikkinstitutt og solistopptredener med Bergen filharmonien, Trondhjem symfoniorkester, Oslo Filharmonien samt symfoniorkestre i Danmark, Russland, Italia og USA. I hjembygden Valdres har hun sammen med sin søster, Eldbjørg, startet den populære Hemsingfestivalen og i 2018 mottok hun Hilmar Alexandersen musikkpris for nettopp å ha klart på en «framifrå måte» å løfte frem folkemusikken og hardingfela samtidig med å dyrke en karriere som klassisk fiolinist.

Elizabeth Svarstad (foto Elisabeth Wathne)

Elizabeth Svarstad er utdannet danser fra Den norske balletthøyskole og har nordisk mastergrad i dansevitenskap (NOMADS) fra NTNU. Hun har doktorgrad i dansevitenskap fra Institutt for musikk ved NTNU (2018) med avhandlingen “Aqquratesse i alt af Dands og Triin og Opførsel:” Dans som sosial dannelse i Norge 1750–1820. Doktorgradsprosjektet var en del av det tverrfaglige forskningsprosjektet pArts–Performing Arts between Dilettantism and Professionalism. Music, Theatre and Dance in the Norwegian Public Sphere, som var støttet av Norges forskningsråd. 

Svarstad har studert barokkdans i Frankrike, England og USA og er Norges fremste spesialist i barokkdans og tidlig dansehistorie. Hun er en etterspurt kunstner, pedagog, foredragsholder og skribent og har medvirket som danser og koreograf i operaproduksjoner, danseforestillinger, konserter, skoleforestillinger og TV-produksjoner. Hun har samarbeidet med en lang rekke anerkjente tidligmusikkensembler, blant annet Barokkanerne, Norsk barokkorkester, Concerto Copenhagen, Höör Barock, Oslo Circles, Paulus Barokk, Stavanger barokk, Trondheim barokk, Ensemble Zimmermann, Christian IV Consort og Ensemble Freitoff.

Hun har hatt kunstneriske oppdrag ved blant annet Det kongelige hoff, Den Norske Opera og Ballett, Riksscenen, Det Norske Teateret, Trøndelag teater, Akershus festning, Eidsvoll 1814, Rikskonsertene og Den kulturelle skolesekken. 

Festivalopptredener inkluderer Stockholm Early Music Festival, Festival Musique de Baroque de Sarrebourg, Valle Baroque, Copenhagen Opera Festival, Barokkfest i Trondheim, Olavsfestdagene, Oslo Operafestival og Stavanger internasjonale kammermusikkfestival.

Ulf-Arne Johannessenkommer fra Ål i Hallingdal, et område i Norge kjent for sine viktige bånd til den tradisjonelle musikk- og dansescenen, og har kalt en av de mest berømte dansene til alle: Hallingen. Også kalt «Laus» i Hallingdal (betyr løs).

Ulf-Arne danser Halling og har de siste ti årene vært på reise i Norge og rundt om i verden med Alexander Rybak og FRIKAR. I 2009 ble han både nasjonalmester i halling og Springar og i 2017 igjen i Halling.

Han er en dyktig utøver på «enrader» (trekkspill) og høsten 2014 ga han ut sitt soloalbum «Einpikkarn’n» med gode anmeldelser.

Han har deltatt i flere teaterproduksjoner, inkludert Gösta Berling Saga på Västanå Teater i Sverige og Den lille prinsen på Sogn og Fjordane Teater (Førde, Norge).

Siden 2012 har Ulf-Arne vært direktør for Folkemusikkveka på Ål.

Barokkanerne – Norwegian Baroque Ensemble
Barokkanerne – fiolinsolist og kunstnerisk leder: Kati Debretzeni