Torsdag 24. oktober kl. 19.30 (endret konserttidspunkt)
Lindemansalen, Norges Musikkhøgskole
Slemdalsveien 11, Oslo

Händel på vei til stjernene

Eksperimenter fra en ung komponists laboratorium

CHRISTIAN KJOS: cembalo
RACHEL REDMOND og DITTE MARIE BRÆIN: sopran

I denne konserten hører vi musikk skrevet tidlig i karrieren til Georg Friedrich Händel. Barokkanernes cembalist, Christian Kjos, er stipendiat ved Norges Musikkhøgskole og har et kunstnerisk forskningsprosjekt viet akkompagnementet i Händels italienske kammerkantater med generalbassakkompagnement. I denne konserten utforsker han de musikalske mulighetene som ligger i et cembaloakkompagnement som tar en mer aktiv rolle kammermusikalsk så vel som kompositorisk enn det som er vanlig blant de fleste av dagens utøvere. Med seg har han sopranen Rachel Redmond som ga publikum hakeslepp da hun sang med Barokkanerne i april 2019 og den unge fremadstormende sopranen Ditte Marie Bræin.

Christian Kjos (f. 1980) er blant Norges mest aktive cembalister. Etter studier ved Norges musikkhøgskole med Knut Johannessen og Schola Cantorum Basiliensis i Basel, Sveits med Jesper Christensen, har han pleiet frilanstilværelsen som cembalist og continuospiller i flere av landets ledende ensembler og orkestre og vært sentral i kunstneriske råd for Barokkanerne og Norsk Barokkorkester. Christian har medvirket på flere norske CD-utgivelser bl.a. med de to ovennevnte ensembler, Trondheim Barokk, Tine Thing Helset, Tone Wik, Caroline Eidstein Dahl og italienske Ensemble Cordia. Han har også spilt i Concerto Copenhagen (CoCo) ved flere anledninger under ledelse av Alfredo Bernardini. Christian er medlem av det Sveits-baserte Ensemble Meridiana som har vunnet flere førstepriser i internasjonale tidligmusikk-konkurranser og har spilt inn CD på Linn Records og Chandos. Siden 2015 har Christian jobbet med sitt kunstneriske utviklingsarbeid ‘Releasing the ‘Loudie’, harpsichord accompaniment in the G. F. Handel’s continuo cantatas’ på Norges Musikkhøgskole og har dermed utviklet et spesielt forhold til Händel, hans musikk og dens fremføringspraktiske aspekter

Sopranen Rachel Redmonds begynte sin musikalske karriere i juniorkoret til Royal Scottish National Orchestra før hun studerte ved blant annet Guilhall School of Music an Drama. Hun mottok tidlig flere priser, blant annet Florence Veitch Ibler-prisen. karriere skjøt fart da hun ble invitert til å synge med ensemblet Jardin de voix under ledelse av William Christie og Paul Agnew og debuterte i Lullys opera «Atys».  I dag har hun en omfattende karriere med noen av verdens ledende spesialister på tidligmusikk som William Christie og Les Arts Florissants, John Butt, Jordi Savall og flere andre som solist i operaer og oratorier. Hun opptrer med ensembler som Dunedin Consort, European Union Baroque Orchestra, Les Arts Florissants, Det Norske Kammerorkester, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Dunedin Consort, Glasgow Chamber Orchestra og flere andre. Rachels stemme har blitt beskrevet som både «strålende» og «silkeaktig» av ledende musikkanmeldere i The Times og The New York Times.

Den fremadstormende sopranen Ditte Marie Bræin har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole, hvor hun studerte under veiledning av Mona Julsrud, Svein Bjørkøy og Randi Stene. Hun er ettertraktet både som ensemblesanger og solist og har ved flere anledninger sunget i både inn- og utland med det norske samtidsensemblet asamisimasa, med Barokkanerne, med flere av landets symfoniorkestre og med DR Vokalensemblet (Danmark) under ledelse av Marcus Creed. Ditte har vært solist med de fleste domkorene i Norge, og har samarbeidet med dirigenter som Peter Dijkstra, Paul Agnew, Ottavio Dantone og Grete Pedersen. Hun har medvirket på en rekke CD-innspillinger, blant andre med Det Norske Solistkor, hvor hun siden høsten 2012 har vært fast sanger. Ditte ble også tildelt stipend fra Sine Butenschøns Fond for 2017.
I 2019 står blant annet innspilling av Händelkantater med Christian Kjos (cembalo), Matteuspasjonen av Trond H.F. Kverno med Oslo Domkor, H-mollmessen av J.S. Bach med Bodø Domkor og NOSO og Messe i c-moll av W.A. Mozart med Nidaros Domkor og Trondheim Symfoniorkester på programmet.

Hør Ditte Marie Bræin synge Händel her: